Μετεγχειριτικές Οδηγίες

Μετά από μια επέμβαση στα ούλα πχ. μια ουλεκτομή, ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει ένα ειδικό επίθεμα για να προστατεύσει το τραύμα κατάτην περίοδο επούλωσης. Επίσης θα συστήσει παυσίπονα για την περίπτωση που χρειαστούν, καθώς και ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα για να βοηθήσει στην πρόληψη τυχόν μόλυνσης.

Ο χρόνος αποθεραπείας μετά την επέμβαση διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την επεμβατικότητα και την έκταση της επέμβασης. Τελευταία σε πολλές από τις σχετικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται ειδικά laser, των οποίων η χρήση έχει μειώσει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόονο επούλωσης. Η πλήρης επούλωση, ανάλογα και με τη φύση και σοβαρότητα της επέμβασης, μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μερικούς μήνες.


Για το λόγο αυτό καλό είναι να έχουμε κατα νού τις παρακάτω μετεγχειριτικές οδηγίες του γιατρού.

Hμέρα της επεμβάσεως

Την ημέρα της επεμβάσεως δεν επιτρέπονται οι στοματοπλύσεις, ούτε με αντισηπτικά , ούτε με χαμομήλι, ούτε με αλατόνερο, ούτε με κανένα άλλο φάρμακο. Πολύ περισσότερο , δεν πρέπει να ξεπλένετε το στόμα σας όταν υπάρχει φόβος αιμορραγίας. Οι στοματοπλύσεις δεν σταματούν, αλλά αντίθετα προκαλούν αιμορραγία.

Η επόμενη μέρα

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Την ημέρα της επεμβάσεως, καθώς υποχωρεί η τοπική αναισθησία, εμφανίζεται πόνος που οφείλεται στο χειρουργικό τραύμα Την επόμενη μέρα συνήθως εμφανίζεται πρήξιμο στο πρόσωπο, που αυξάνεται τις πρώτες 48 ώρες και διαρκεί μέχρι την 5η ή και την 7η μετεγχειρητική μέρα. Ο πόνος και το πρήξιμο εμφανίζονται σχεδόν πάντοτε μετά από επεμβάσεις στο στόμα, και δεν πρέπει να γίνουν αιτία ανησυχίας. Όταν όμως υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή και οποιαδήποτε απορία δεν πρέπει να διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλ. Ιατρείου ή στο κινητό τηλέφωνο

Μετεγχειριτική Διατροφή

Τη δεύτερη μέρα καθώς και τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος, μπορείτε να δοκιμάσετε μαλακά φαγητά με κιμά, βρασμένα λαχανικά , ρύζι ή ζυμαρικά , αλλά πρέπει να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές όπως είναι το σκληρό κρέας και η κόρα του ψωμιού.

Ασφάλεια

Μην οδηγήσετε εσείς κατά την επιστροφή σας από τον οδοντίατρο. Πιθανόν να είστε ζαλισμένοι μετά την ταλαιπωρία της επέμβασης.

Επανέλεγχος

Συνιστάται μια επαναληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο 10-14 ημέρες αργότερα για να διαπιστωθεί η ομαλή πορεία της επούλωσης και να αφαιρεθούν τυχόν ράμματα.

Επιπλοκές

Επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας αν υπάρχει εκτεταμένη αιμορραγία, πυρετός, ή έντονος πόνος ή πρήξιμο που δεν υποχωρεί μετά την τρίτη ημέρα από τη χειρουργική περιοδοντική επέμβαση.

Καθαριότητα τραύματος

Όπως πάντοτε, αλλά και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της επουλώσεως του χειρουργικού τραύματος, το στόμα πρέπει να μένει σχολαστικά καθαρό. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος, από τη δεύτερη μέρα και μετά επιβάλλεται το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα, δύο ή τρεις φορές την ημέρα , μετά από το φαγητό.

Τροφές & Ροφήματα

Την ημέρα της επεμβάσεως απαγορεύονται τα πολύ θερμά ροφήματα, όπως είναι ο ζεστός καφές ή η σούπα που καίει. Την ίδια μέρα , επειδή το χειρουργικό τραύμα στο στόμα είναι ευαίσθητο σε κάθε τραυματισμό, κατ’ ανάγκη θα περιοριστείτε σε πολύ μαλακές τροφές που απαιτούν ελάχιστο μάσημα. Τέτοιες τροφές είναι οι κρέμες, το γιαούρτι, το γάλα, η ψίχα του ψωμιού, οι σούπες και ο πουρές της πατάτας.Αντισηπτικά φάρμακα

Τα αντισηπτικά φάρμακα, που δεν είναι πάντοτε απαραίτητα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το καλό ξέπλυμα του στόματος, με το οποίο θα έχει απομακρυνθεί όλος ο αφρός της οδοντόπαστας.

Επιθέματα

Χρησιμοποιείτε την ίδια και την επόμενη μέρα ψυχρά επιθέματα (παγάκια σε πλαστική σακούλα) εξωτερικά στην περιοχή της επέμβασης.

Γάζες - Επίδεσμοι

Εάν τοποθετήθηκε κάποια γάζα στην περιοχή του τραύματος με τη σύσταση να την κρατήσετε κλείνοντας τα δόντια, αυτή πρέπει να παραμείνει στο στόμα τουλάχιστον για δύο ώρες χωρίς να την αλλάξετε.

Κάπνισμα

Μην καπνίζετε μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα, και οπωσδήποτε όχι τις 2 πρώτες ημέρες. Το κάπνισμα καθυστερεί την επούλωση, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, και αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης.